Składniki:
Kunafa:
- 150 g cukru
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 ekologiczna cytryna
- 200 g ricotty
- 100 g masła
- 200 g świeżych nitek ciasta kadayif (dostępne w sklepach z żywnością turecką)
- Odrobina oleju do formowania
Dodatki:
- 2 łyżki pistacji
- 2 łyżki migdałów
- 2 łyżki nasion granatu
Dodatkowo:
- 2 łyżki listków mięty
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj 150 ml wody, cukier i gwiazdki anyżu w rondlu Fusiontec Mineral 16 cm, a następnie gotuj na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru. Zetrzyj drobno skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Dodaj skórkę i sok do syropu anyżowego, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, przelej do miski i odstaw do ostygnięcia.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 °C na funkcji góra/dół. Rozpuść masło w rondlu Fusiontec Mineral 16 cm. Potnij nożyczkami nitki ciasta kadayif na małe kawałki i zagnieć w misce z rozpuszczonym masłem i 2–3 łyżkami syropu.
3. Używając foremki do deserów, uformuj z połowy ciasta 8 kółek (o średnicy około 10–12 cm) i ułóż je bezpośrednio na lekko posmarowanej olejem tacy teppanyaki Fusiontec, mocno dociskając. Posyp rozdrobnioną ricottą, przykryj pozostałym ciastem i ponownie mocno dociśnij.
4. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez około 25 minut, aż ciasto stanie się złoto-brązowe i chrupiące.
5. W międzyczasie pokrój pistacje i migdały na kawałki. Wymieszaj z nasionami granatu. Dodaj kilka listków mięty pokrojonych w cienkie paski.
6. Wyjąć deser kunafa z piekarnika, przełożyć na talerze i polać resztą syropu. Posypać mieszanką bakalii i udekorować kilkoma listkami mięty.