Jako WMF prowadzimy jedną z największych kuźni noży w Niemczech w Hayingen, małym miasteczku w sercu Alp Szwabskich. Produkcja tam rozpoczęła się w 1962 roku od wytwarzania ostrzy do noży stołowych. Jednak już od 1977 roku fabryka wyspecjalizowała się w produkcji wysokiej jakości noży kuchennych, które stały się odnoszącym światowe sukcesy produktem WMF. Wysoka jakość wykonania i rosnąca popularność naszych noży WMF doprowadziły do rozbudowy fabryki w 2016, co pozwoliło sprostać popytowi i utrzymać najwyższe standardy produkcji łączące w sobie tradycyjne rzemiosło i najnowocześniejszą technologię.
Kucie - rozgrzany do czerwoności prefabrykat jest kształtowany na całej długości za pomocą młota kowalskiego.
Kształtowanie laserem - półfabrykat jest docinany laserowo do ostatecznego perfekcyjnego kształtu ostrza.
Hartowanie - każde ostrze uzyskuje idealną twardość i elastyczność w specjalnym procesie składającym się z kilku etapów.
Szlifowanie krawędzi tnącej – krawędź tnąca jest szlifowana z wykorzystaniem pomiaru laserowego, co gwarantuję najwyższą precyzję.
Wszyscy wiemy jak ważne jest mieć w kuchni gotowy do pracy ostry nóż, którego nie trzeba ciągle ostrzyć. Bez tego przygotowanie nawet najprostszego posiłku jest o wiele trudniejsze.
Noże WMF pozostają ostre o wiele dłużej, dzięki poddaniu ich unikalnemu procesowi Performance Cut. To wyjątkowy proces szlifowania ostrza, który wykorzystuje pomiar laserowy i najnowocześniejsze maszyny szlifierskie dla zagwarantowania najwyższej precyzji kąta i kształtu ostrzenia. Dodatkowo noże WMF dla osiągnięcia najwyższej wytrzymałości i trwałości są poddawane wieloetapowemu procesowi hartowania. W rezultacie każdy nóż kuchenny WMF, stworzony z wykorzystaniem tej technologii, pozostaje wyjątkowo ostry o wiele dłużej, niż standardowe noże kuchenne. Znacznie przewyższając normę DIN dotyczącą wydajności cięcia.
W kuchni zawsze powinny być pod ręką dobre, ostre noże do różnych z czynności. przyrządzania mięs, ryb, warzy, czy siekania ziół. Klasyczny nóż szefa kuchni z ostrzem o długości 20 cm, wypukłym ku końcowi, jest idealny do krojenia składników rytmicznym ruchem kołysania. Alternatywą dla niego jest szerszy i znacznie mniej zakrzywiony nóż Santoku, który tnie z lekkim naciskiem wzdłuż całego ostrza. Do siekania można również użyć prostego chińskiego noża szefa kuchni, czyli tasaka. Zaleta tych trzech jest możliwość przeniesienia pokrojonego produktu na dużej bocznej płaszczyźnie do garnka lub na patelnie.
Idealnym uzupełnieniem naszej kolekcji, będzie kompaktowy nóż uniwersalny o długości ostrza 15 cm lub nawet krótszy. Pozwalają one również na wykonywanie głębokich cięć, na przykład mięsa przed wstępny przesmażeniem. Krótkie, proste ostrze noża do warzyw sprawdza się najlepiej podczas porcjowania, ponieważ nóż jest stabilny i dobrze leży w dłoni. Jeśli chodzi o przygotowanie mięsa i ryb, idealnym narzędziem są noże do filetowania i typu „boner”. Dzięki smukłym, elastycznym ostrzom noże te poruszają się dobrze wzdłuż kości lub ścięgna z niewielkim naciskiem.
Noże do obierania można szybko rozpoznać po krótkim, zakrzywionym ostrzu w kształcie „dzioba”, które może łatwo śledzić krzywizny produktów, takich jak np. jabłka. Lekko ząbkowana krawędź ułatwia też krojenie wszystkich warzyw o twardej skórce i miękkim wnętrzu bez ich zgniatania.
1.Czyszczenie
Po użyciu noże należy czyścić i osuszyć ręcznie, najlepiej ściereczką z mikrofibry. Uwaga: nie moczyć noży w kąpieli wodnej, ani nie wkładać ich do zmywarki. Chociaż większość noży można myć w zmywarce, istnieje ryzyko nagromadzenia się warstwy rdzy na ostrzu. Ponadto ostrza szybko stępiają się, gdy uderzają o sztućce lub naczynia.
2. Przechowywanie
Dobre noże nie powinny być przechowywane luzem w szufladzie na sztućce: ich jakość spada, gdy ostrza uderzają o siebie i szybciej stępiają się. Lepiej i bezpieczniej przechowywać je w bloku na noże lub na magnetycznym stojaku na noże, gdzie są zawsze pod ręką, a jednocześnie są dobrze chronione. Bloki na noże są dostępne w wielu wersjach, dzięki czemu pasują do każdej kuchni.
3. Ostrzenie
Dbanie o dobry nóż wiąże się również z regularnym ostrzeniem, aby w pierwszej kolejności nie stępił się. Wszystko, czego potrzebujesz, to ostrzałki stalowej i trochę praktyki. Ale uważaj: tym narzędziem można ostrzyć tylko noże z gładką krawędzią tnącą; noże z ostrzami ząbkowanymi lub dwustronnymi nie nadają się do ostrzenia za pomocą ostrzałki stalowej.
Nóż pokaże nam swoje możliwości, gdy do cięcia zostanie użyta odpowiednia dla jego użycia technika. Bez względu na to, jak kroisz - ten film pokazuje, jak to się robi. Wskazówka: Ostre ostrza są wrażliwe. Użyj powierzchni do krojenia, która jest delikatna dla ostrza. Drewno, bambus lub wysokiej jakości tworzywa sztuczne to preferowane materiały na deski do krojenia.
Delikatna powierzchnia chroni ostrza i stanowi idealną podstawę do cięcia, siekania i szatkowania. Deski ze szkła, marmuru, porcelany lub ceramiki nie są odpowiednimi powierzchniami do siekania.
Niezależnie od tego, czy chodzi o krojenie pomidorów, cebulę w kostkę, obieranie jabłek, filetowanie mięsa czy siekanie ziół, to odpowiednie narzędzie jest najważniejsze, jeśli chodzi o przygotowanie składników. Nie każdy nóż nadaje się do każdego zastosowania.
To, które noże naprawdę potrzebujesz, zależy od indywidualnych preferencji i częstotliwości użytkowania. Nasza lista kontrolna ma na celu pomóc Ci w złożeniu własnego zestawu noży, który ułatwi przygotowanie każdej potrawy.
Absolutnie podstawowe wyposażenie każdego gospodarstwa domowego powinno obejmować nóż szefa kuchni, nóż do owoców i warzyw oraz nóż do chleba. Nóż szefa kuchni jest uważany za bardzo praktyczny. Z szerokim ostrzem do wielu różnych technik cięcia. Jest dostępny w różnych długościach; zalecamy zacząć od noża szefa kuchni z ostrzem 20 cm. Jeśli dużo gotujesz, możesz również kupić drugi nóż z krótszym ostrzem 15 cm.
Noże do mięs, ryb, czy wycinania i obierania są tak samo częścią podstawowego wyposażenia kucharzy amatorów, jak nóż do smalenia. Dzięki specjalnym ostrzom azjatyckie noże, takie jak chiński nóż szefa kuchni i nóż Santoku, stają się coraz bardziej popularne również poza regionem Azji. To inwestycja, która naprawdę się opłaca dla kucharzy z pasją.
Nie zapomnij też o ostrzałce i odpowiedniej desce do krojenia to też podstawowe wyposażenie każdej kuchni.
Odzwierciedlając ducha holistycznego designu marki, WMF Kineo łączy estetyczne formy, funkcjonalność i najwyższą jakość, tworząc harmonijną całość. Jego projekt gra światłem, krawędziami z fazowaniem i skosami, aby dodać elegancji i dynamiki formie.
WMF Kineo to nowoczesna kolekcja noży uławiających pracę w kuchni, dzięki połączeniu technologii ostrzenia Performance Cut z fazowaniem ostrza, co gwarantuje pewne i stabilne cięcie.
Noże WMF Grand Class to dopracowane pod każdym względem, od wyglądu po funkcjonalność i ostrość. Dzięki ergonomicznie ukształtowanej rękojeści, noże z tej serii doskonale leżą w dłoni. Tradycyjny wygląd nitowanej rączki jest oznaką tradycyjnego rzemiosła. Uchwyty wykonane z wysokiej jakości materiału syntetycznego wyróżniają się gładkim wykończeniem. Ostrza są wykonane w technologii Performance Cut. Są ostre i pozostają ostre przez długi czas. Seria WMF Grand Class obejmuje 13 różnych noży i obejmuje wszystkie popularne kształty ostrzy.
Z ponad 20 różnymi nożami do wyboru, kolekcja WMF Spitzenklasse Plus ma odpowiedni sprzęt, aby umożliwić zapalonym domowym szefom kuchni przygotowanie pysznych potraw, od klasycznego noża szefa kuchni, noża do chleba i noża użytkowego po nóż chińskiego szefa kuchni. Te kute noże stalowe z nitowaną konstrukcją są wykonane ze specjalnej stali, dobrze i pewnie leżą w dłoni i zachwycają profesjonalnym wyglądem.
Kolekcja WMF Grand Gourmet oferuje szeroką gamę ręcznie wykonanych noży, które zachwycają eleganckim wyglądem stali nierdzewnej i wyjątkową jakością cięcia. Dzięki monolitycznemu wykończeniu noże mają optymalne właściwości higieniczne. Precyzyjne wykonanie wałka - połączenia ostrza z rękojeścią - zapewnia całkowite wyważenie noża podczas cięcia. Miłośnicy noży znajdą wśród 16 produktów wchodzących w skład kolekcji Grand Gourmet wszystko, czego potrzebują.
Seria noży WMF Chef's Edition to idealny partner w kuchni dla prawdziwych kucharzy, którzy szukają najwyższej precyzji cięcia, a także eleganckiego designu. Płynne przejścia pomiędzy oddzielnie kutym ostrzem noża, a wałkiem oraz wzdłuż grzbietu noża zapewniają idealne ułożenie noża w dłoni. To bez spoinowe wykończenie jest charakterystyczne dla noży najwyższej jakości
Absolutnie unikalne wśród noży kuchennych WMF. Najnowocześniejsza technologia zastosowana do łączenia różnych gatunków stali w jedno ostrze składające się ze 120 warstw tworzy niepowtarzalny efekt. Rezultatem jest wyjątkowe ostrze połączone z ergonomicznym uchwytem Cromargan®, które niezwykle przyciągają wzrok swoim wyglądem i precyzją wykonania. Dzięki technologii Performance Cut noże są wyjątkowo ostre i pozostają takie przez długi czas. Bolster - czyli starannie wykonane połączenie między ostrzem a rękojeścią - sprawia, że noże są dobrze wyważone.