Mus jogurtowo-limonkowy
Mus jogurtowo-limonkowy
Blog kategorie

Składniki:

Mus:

  • 6 listków żelatyny
  • 2 ekologiczne limonki
  • 60 g miodu akacjowego
  • 400 g jogurtu greckiego (10%)
  • 200 g śmietanki

Sos:

  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml likieru Cointreau
  • 4 marakuje

Dodatkowo:

  • 2 gałązki mięty

Sposób przygotowania:

1. Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie.

2. Umyj limonki, drobno zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Odłóż na bok 1 łyżeczkę skórki z limonki. Wymieszaj pozostałą skórkę z limonki, sok z limonki, miód i jogurt.

3. Ubij śmietankę.

4. Odciśnij żelatynę, a następnie ostrożnie podgrzej i rozpuść w rondlu Fusiontec Mineral 16 cm. Dodaj 2–3 łyżki masy jogurtowej, wymieszaj, a następnie dodaj żelatynę do reszty masy jogurtowej i wymieszaj trzepaczką. Dodaj śmietankę i ostrożnie wymieszaj łopatką. Przelej mus do małych miseczek i odstaw w chłodne miejsce (na co najmniej 2 godziny).

5. Aby przygotować sos, rozpuść cukier w misie do gotowania Fusiontec Mineral 20 cm i skarmelizuj. Wlej likier Cointreau i gotuj aż do rozpuszczenia się cukru. Przekrój marakuje na pół, wyjmij miąższ łyżeczką i dodaj do rozpuszczonego cukru. Gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu przez 5 minut, aż do uzyskania konsystencji syropu. Odstaw do ostygnięcia.

6. Wyjmij mus jogurtowy z miseczek i podawaj z sosem. Udekoruj miętą i startą skórką z limonki.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium