Składniki:
Mus:
- 6 listków żelatyny
- 2 ekologiczne limonki
- 60 g miodu akacjowego
- 400 g jogurtu greckiego (10%)
- 200 g śmietanki
Sos:
- 2 łyżki cukru
- 100 ml likieru Cointreau
- 4 marakuje
Dodatkowo:
- 2 gałązki mięty
Sposób przygotowania:
1. Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie.
2. Umyj limonki, drobno zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Odłóż na bok 1 łyżeczkę skórki z limonki. Wymieszaj pozostałą skórkę z limonki, sok z limonki, miód i jogurt.
3. Ubij śmietankę.
4. Odciśnij żelatynę, a następnie ostrożnie podgrzej i rozpuść w rondlu Fusiontec Mineral 16 cm. Dodaj 2–3 łyżki masy jogurtowej, wymieszaj, a następnie dodaj żelatynę do reszty masy jogurtowej i wymieszaj trzepaczką. Dodaj śmietankę i ostrożnie wymieszaj łopatką. Przelej mus do małych miseczek i odstaw w chłodne miejsce (na co najmniej 2 godziny).
5. Aby przygotować sos, rozpuść cukier w misie do gotowania Fusiontec Mineral 20 cm i skarmelizuj. Wlej likier Cointreau i gotuj aż do rozpuszczenia się cukru. Przekrój marakuje na pół, wyjmij miąższ łyżeczką i dodaj do rozpuszczonego cukru. Gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu przez 5 minut, aż do uzyskania konsystencji syropu. Odstaw do ostygnięcia.
6. Wyjmij mus jogurtowy z miseczek i podawaj z sosem. Udekoruj miętą i startą skórką z limonki.