Składniki:
- 250 g mrożonych wiśni
- 150 g migdałów
- 250 g gorzkiej czekolady (co najmniej 80% kakao)
- 250 g miękkiego masła
- 100 g orzechów brazylijskich
- 1 puszka czarnej fasoli (400 g)
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 4 jaja, klasa L
- 150 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 50 g białej kuwertury
Sposób przygotowania:
1. Przełóż wiśnie na sitko i odstaw do rozmrożenia. Upraż migdały na patelni Fusiontec 20 cm, odstaw do ostygnięcia i zmiel na grube kawałki w robocie kuchennym. Posmaruj blachę do pieczenia M Fusiontec odrobiną masła i posyp 50 g migdałów.
2. Pokrój czekoladę na kawałki i rozpuść z masłem w rondlu Fusiontec Functional 16 cm na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw masę do ostygnięcia, aż stanie się letnia. Pokrój orzechy na duże kawałki.
3. Zblenduj fasolę z zalewą na gładką masę w wysokim naczyniu.
4. Wymieszaj zmielone migdały z kakao, proszkiem do pieczenia i mąką. Ubijaj jajka, cukier i sól w misce przez 5 minut na gęstą pianę przy pomocy robota kuchennego.
5. Stopniowo dodawaj masę maślano-czekoladową i wymieszaj. Następnie dodaj zblendowaną fasolę, a na koniec mieszankę migdałów i kakao.
6. Przełóż ciasto do blachy do pieczenia M Fusiontec, wyrównaj i posyp wiśniami i orzechami brazylijskimi. Piecz na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika (160°C na funkcji góra/dół) przez około 40 minut (brownie powinno pozostać lekko wilgotne w środku). Wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
7. Pokrój białą kuwerturę, rozpuść w kąpieli wodnej i udekoruj brownie tworząc cienkie smugi. Odstaw do zastygnięcia.