Panna cotta z zielonej herbaty
Panna cotta z zielonej herbaty
Blog kategorie

Składniki:

Panna cotta:

  • 1 laska wanilii
  • 400 ml śmietanki
  • 200 ml pełnotłustego mleka
  • 60 g cukru
  • 4 listków żelatyny
  • 1 łyżeczka sproszkowanej zielonej herbaty (matcha)

Carpaccio:

  • 2 dojrzałe mango / mango sprowadzane drogą lotniczą
  • 6 gałązek mięty
  • 3 łyżki cukru
  • Sok i skórka z 1 ekologicznej limonki

Sposób przygotowania:

1. Przekrój wzdłuż laskę wanilii i zeskrob miąższ końcem noża. Zagotuj laskę i miąższ wanilii, śmietankę, mleko i cukier w niskim garnku Fusiontec Mineral 20 cm i gotuj na średnim ogniu bez przykrycia przez 15 minut.

2. W międzyczasie namocz listki żelatyny w zimnej wodzie.

3. Wyjmij laskę wanilii z garnka, odciśnij żelatynę i rozpuść w gorącej śmietance wraz ze sproszkowaną zieloną herbatą. Odstaw masę do lekkiego ostygnięcia, a następnie przelej do szklanek lub kokilek (o pojemności około 175–200 ml) opłukanych zimną wodą i wstaw do lodówki na co najmniej 3–4 godziny (najlepiej na całą noc) do zastygnięcia.

4. Obierz mango na krótko przed podaniem, oddziel miąższ od pestki i pokrój w cienkie plasterki. Podawaj rozłożone na talerzyku deserowym i skropione odrobiną soku z cytryny.

5. Oderwij listki mięty od łodyżek i rozetrzyj w moździerzu z cukrem i skórką z limonki, aż cukier zmieni kolor na zielony. Posyp mango cukrem.

6. Aby ułatwić wyjęcie panna cotty z foremki, zanurz na chwilę dno szklanki lub kokilki w gorącej wodzie, a następnie oddziel panna cottę od krawędzi przy pomocy gładkiego noża. Odwróć foremkę i przełóż panna cottę bezpośrednio na przygotowany talerzyk.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium