Składniki:
Ciasto ziemniaczane:
- Około 300 g mącznych ziemniaków w mundurkach
- Sól
- 2 żółtka jaj, klasa M
- 30 g miałkiej semoliny
- 50 g mąki, typ 405
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Nadzienie:
- 175 g powideł śliwkowych (z dużymi kawałkami owoców, np. marki Stadu)
- 10–20 ml śliwkowej brandy
Cynamonowa kruszonka:
- 50 g masła
- 100 g bułki tartej (najlepiej z piekarni)
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Do posypania:
- Cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Obierz ziemniaki i przeciśnij przez praskę do miski. Dodaj szczyptę soli, 1 żółtko jaja, semolinę, mąkę i gałkę muszkatołową i zagnieć gładkie ciasto. Wymieszaj powidła śliwkowe i brandy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Rozwałkuj ciasto ziemniaczane na blacie podsypanym mąką na grubość około 1/2 cm i wytnij 12 kółek (o średnicy 8 cm). Rozmieszaj drugie żółtko jaja z 1 łyżką wody. Na środek każdego kółka z ciasta nałóż odrobinę powideł śliwkowych, posmaruj brzegi żółtkiem i złóż w półkole. Mocno sklej krawędzie.
3. Zagotuj dużą ilość lekko osolonej wody w niskim garnku Fusiontec Mineral 20 cm. Włóż sakiewki z powidłami, zdejmij garnek z kuchenki i odstaw na co najmniej 5 minut.
4. W międzyczasie rozpuść masło na patelni Fusiontec 20 cm. Dodaj bułkę tartą, cukier i cynamon, podsmaż mieszając na złoto-brązowy kolor i zdejmij z kuchenki.
5. Wyjmij sakiewki z wody łyżką cedzakową, lekko odsącz, obtocz w kruszonce i przełóż na talerze.
6. Podawaj posypane cukrem pudrem.
7. Sakiewki znakomicie komponują się z lodami waniliowymi.