Sakiewki z powidłami śliwkowymi
Sakiewki z powidłami śliwkowymi
Blog kategorie

Składniki:

Ciasto ziemniaczane:

  • Około 300 g mącznych ziemniaków w mundurkach
  • Sól
  • 2 żółtka jaj, klasa M
  • 30 g miałkiej semoliny
  • 50 g mąki, typ 405
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Nadzienie:

  • 175 g powideł śliwkowych (z dużymi kawałkami owoców, np. marki Stadu)
  • 10–20 ml śliwkowej brandy

Cynamonowa kruszonka:

  • 50 g masła
  • 100 g bułki tartej (najlepiej z piekarni)
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Do posypania:

  • Cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Obierz ziemniaki i przeciśnij przez praskę do miski. Dodaj szczyptę soli, 1 żółtko jaja, semolinę, mąkę i gałkę muszkatołową i zagnieć gładkie ciasto. Wymieszaj powidła śliwkowe i brandy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

2. Rozwałkuj ciasto ziemniaczane na blacie podsypanym mąką na grubość około 1/2 cm i wytnij 12 kółek (o średnicy 8 cm). Rozmieszaj drugie żółtko jaja z 1 łyżką wody. Na środek każdego kółka z ciasta nałóż odrobinę powideł śliwkowych, posmaruj brzegi żółtkiem i złóż w półkole. Mocno sklej krawędzie.

3. Zagotuj dużą ilość lekko osolonej wody w niskim garnku Fusiontec Mineral 20 cm. Włóż sakiewki z powidłami, zdejmij garnek z kuchenki i odstaw na co najmniej 5 minut.

4. W międzyczasie rozpuść masło na patelni Fusiontec 20 cm. Dodaj bułkę tartą, cukier i cynamon, podsmaż mieszając na złoto-brązowy kolor i zdejmij z kuchenki.

5. Wyjmij sakiewki z wody łyżką cedzakową, lekko odsącz, obtocz w kruszonce i przełóż na talerze.

6. Podawaj posypane cukrem pudrem.

7. Sakiewki znakomicie komponują się z lodami waniliowymi.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium