Składniki:
Pudding ryżowy:
- 1 laska wanilii
- 5 całych ziaren zielonego kardamonu
- 600 ml mleka
- 200 ml śmietanki
- 1 laska cynamonu
- 1 szczypta soli
- 40 g cukru
- 200 g ryżu na pudding
Kandyzowane pomarańcze:
- 5 pomarańczy
- 80 g brązowego cukru
- 2 gwiazdki anyżu
- 100 ml likieru Cointreau
- 1–2 łyżeczki wody różanej
- 2 łyżki niesolonych pistacji
Sposób przygotowania:
1. Przekrój wzdłuż laskę wanilii i zeskrob miąższ końcem noża. Rozgnieć ziarna kardamonu. Zagotuj laskę i miąższ wanilii, kardamon, mleko, śmietankę, laskę cynamonu, sól i cukier w niskim garnku Fusiontec Aromatic 22 cm, dodaj ryż i gotuj pod przykryciem przez 30 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Odstaw do ostygnięcia, aż ryż będzie letni.
2. W międzyczasie obierz nożem 4 pomarańcze, usuwając także białą część skórki. Rozkrój cząstki pomarańczy na pół lub pokrój na kawałki według uznania. Zachowaj sok. Przekrój ostatnią pomarańczę na pół i wyciśnij sok (co najmniej 100 ml).
3. Wsyp cukier równomiernie na patelnię do duszenia Fusiontec 28 cm i rozpuść na średnim ogniu. Gdy cukier skarmelizuje się na złoto-brązowy kolor, dodaj gwiazdki anyżu, wlej sok z pomarańczy i likier Cointreau i gotuj aż do ponownego rozpuszczenia się cukru. Dodaj pomarańcze i wodę różaną. Odstaw do ostygnięcia.
4. Pokrój pistacje na duże kawałki. Wyjmij przyprawy z ryżu, w razie potrzeby dodaj więcej mleka, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Przełóż ryż do misek, dodaj pomarańcze i odrobinę syropu oraz udekoruj kawałkami pistacji.