Składniki:
Kaiserschmarren:
- 4 jaja, klasa M
- 200 ml mleka
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- 120 g mąki, typ 405
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 80 g migdałów w płatkach
Pieprzne wiśnie:
- 50 g brązowego cukru
- 2 owocostany pieprzu długiego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 200 ml czerwonego wina
- 300 g mrożonych wiśni
Sposób przygotowania:
1. Aby przygotować pieprzne wiśnie, wsyp cukier równomiernie do niskiego garnka Fusiontec Functional 20 cm i rozpuść na średnim ogniu. Zmiel grubo pieprz i rozmieszaj 2–3 łyżki skrobi kukurydzianej z winem aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy cukier skarmelizuje się na złoto-brązowy kolor, dodaj pieprz i wlej wino. Gotuj do rozpuszczenia się cukru. Dodaj skrobię kukurydzianą rozmieszaną w winie i krótko zagotuj mieszając. Dodaj wiśnie, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
2. Aby przygotować Kaiserschmarren, oddziel białka od żółtek i wlej do czystej, nienaoliwionej i zimnej miski. W innej misce ubij żółtka z mlekiem i pastą waniliową, dodaj mąkę, wymieszaj i odstaw ciasto na 30 minut.
3. Ubij białka jaj z solą na średniej prędkości, wsyp cukier i ubijaj do uzyskania sztywnej masy. Delikatnie wymieszaj pianę z białek z ciastem w 2 partiach.
4. Rozpuść 1 łyżkę masła na patelni Fusiontec 28 cm, wlej ciasto i krótko podsmaż. Posyp migdałami w płatkach i cukrem pudrem i pozostaw Kaiserschmarren na około 10 minut do ścięcia, aż powstanie zwarty naleśnik. Podziel Kaiserschmarren na kawałki wielkości kęsa przy pomocy dwóch widelców.
5. Dodaj resztę masła i odrobinę cukru pudru i mieszając skarmelizuj Kaiserschmarren na średnim ogniu. Przełóż na talerz, posyp cukrem pudrem i podawaj z pieprznymi wiśniami.