Kokosowe naleśniki i pieprzne wiśnie
Kokosowe naleśniki i pieprzne wiśnie
Blog kategorie

Składniki:

Kaiserschmarren:

  • 4 jaja, klasa M
  • 200 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 120 g mąki, typ 405
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 80 g migdałów w płatkach

Pieprzne wiśnie:

  • 50 g brązowego cukru
  • 2 owocostany pieprzu długiego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 200 ml czerwonego wina
  • 300 g mrożonych wiśni

Sposób przygotowania:

1. Aby przygotować pieprzne wiśnie, wsyp cukier równomiernie do niskiego garnka Fusiontec Functional 20 cm i rozpuść na średnim ogniu. Zmiel grubo pieprz i rozmieszaj 2–3 łyżki skrobi kukurydzianej z winem aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy cukier skarmelizuje się na złoto-brązowy kolor, dodaj pieprz i wlej wino. Gotuj do rozpuszczenia się cukru. Dodaj skrobię kukurydzianą rozmieszaną w winie i krótko zagotuj mieszając. Dodaj wiśnie, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

2. Aby przygotować Kaiserschmarren, oddziel białka od żółtek i wlej do czystej, nienaoliwionej i zimnej miski. W innej misce ubij żółtka z mlekiem i pastą waniliową, dodaj mąkę, wymieszaj i odstaw ciasto na 30 minut.

3. Ubij białka jaj z solą na średniej prędkości, wsyp cukier i ubijaj do uzyskania sztywnej masy. Delikatnie wymieszaj pianę z białek z ciastem w 2 partiach.

4. Rozpuść 1 łyżkę masła na patelni Fusiontec 28 cm, wlej ciasto i krótko podsmaż. Posyp migdałami w płatkach i cukrem pudrem i pozostaw Kaiserschmarren na około 10 minut do ścięcia, aż powstanie zwarty naleśnik. Podziel Kaiserschmarren na kawałki wielkości kęsa przy pomocy dwóch widelców.

5. Dodaj resztę masła i odrobinę cukru pudru i mieszając skarmelizuj Kaiserschmarren na średnim ogniu. Przełóż na talerz, posyp cukrem pudrem i podawaj z pieprznymi wiśniami.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium