Bułeczki bao ze smażonym tempehem
Bułeczki bao ze smażonym tempehem
Blog kategorie

Składniki:

Tempeh:

  • 400 g tempehu (np. marki Nagel)
  • 50 g imbiru
  • 2 łyżki syropu z kwiatów palmy kokosowej
  • 1/2 łyżki sosu sriracha
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 4 łyżki oleju sezamowego

Bułeczki bao (8 sztuk):

  • 400 g mąki, typ 405
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml naturalnego letniego napoju ryżowego

Nadzienie:

  • 1/4 świeżego ananasa
  • 1 gruba marchewka
  • 200 g kapusty pekińskiej
  • 100 ml wina ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek kolendry
  • 100 g (wegańskiego) majonezu
  • 80 g solonych orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania:

1. Pokrój tempeh w plastry, obierz imbir i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszaj syrop z kwiatów palmy kokosowej, sos sriracha, sos sojowy, 2 łyżki soku z limonki i olej sezamowy. Zanurz plastry tempehu w marynacie i odstaw na 1 –2 godziny.

2. Wymieszaj mąkę i sól w misce. Wkrusz drożdże do mąki, dodaj cukier, dolej odrobinę napoju ryżowego i zamieszaj. Wlej resztę napoju ryżowego i wyrabiaj na gładkie ciasto w robocie kuchennym przez 10 minut. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

3. Obierz ananasa, marchewkę i kapustę pekińską i pokrój w cienkie paski. Zagnieć marchewkę i kapustę pekińską w misce z octem ryżowym, cukrem i solą. Obierz cebulę i pokrój w cienkie krążki. Przełóż wszystkie składniki do małych misek i odstaw w chłodne miejsce. Nie przykrywaj.

4. Odłóż kilka gałązek kolendry, resztę posiekaj na duże kawałki i zblenduj z majonezem i 1 łyżką soku z limonki . Dopraw solą i odstaw w chłodne miejsce . Pokrój orzeszki ziemne na duże kawałki

5. Ponownie zagnieć ciasto na bułki, podziel na 8 części i rozwałkuj na owalne placki na blacie podsypanym mąką. Przełóż placki na tacę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

6. Podziel arkusz papieru do pieczenia na 16 kawałków. Umieść placek pomiędzy dwoma kawałkami papieru i złóż na pół. Przygotuj pozostałe placki. Przełóż 4 placki do naczynia do gotowania na parze.

7. Wlej wrzącą wodę na dno wysokiego garnka Fusiontec Functional 24 cm. Postaw naczynie do gotowania na parze z bułeczkami na garnek i gotuj przez 20 minut. Wyjmij bułeczki i odstaw do ostygnięcia. Ugotuj na parze pozostałe bułeczki.

8. Wyjmij tempeh z marynaty, osusz i smaż na grillu na tacy teppanyaki Fusiontec do uzyskania chrupiącej skórki.

9. Zdejmij papier do pieczenia z bułeczek i posmaruj dolną wewnętrzną część majonezem z kolendrą. Nałóż surówkę z kapusty pekińskiej, ananasa, cebulę, tempeh i kilka kawałków orzeszków ziemnych. Udekoruj kolendrą.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium