Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 3 łyżki jasnej pasty miso
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżki sosu sojowego
- 5–6 łyżek oleju
- 3 łyżki oleju z prażonego sezamu
- 2 grube marchewki
- Sok z 1/2 limonki
- 1/2 łyżki czarnuszki
- 1 kg liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2–3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka białego sezamu
- 200 g fasoli edamame (zielonej soi)
- Sól
- 200 g ryżu do sushi
- 100 g grzybów enoki
- 4 jaja
- 4 łyżki kimchi
- 4 łyżeczki gochujang (koreańskiej fermentowanej pasty z chili)
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C na funkcji góra/dół (160 °C na funkcji z termoobiegiem). Połącz pastę miso z cukrem, 1 łyżką gorącej wody, 1 łyżką sosu sojowego, 2 łyżkami oleju i 2 łyżkami oleju sezamowego i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekrój bakłażany wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na plastry o grubości 0,5 cm. Wymieszaj z marynatą w blasze do pieczenia M Fusiontec i piecz do miękkości na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika przez około 20 –30 minut. Wyjmij brytfannę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
2. Obierz marchew i pokrój w cienkie słupki o długości 4 cm. Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni Fusiontec 24 cm, dodaj marchew i smaż do miękkości przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Wymieszaj sok z limonki i czarnuszkę z 1 łyżką oleju sezamowego. Odstaw na bok.
3. Umyj szpinak, strząśnij nadmiar wody i pokrój na duże kawałki. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni Fusiontec 24 cm, krótko zrumień czosnek, a następnie dodaj szpinak i wymieszaj. Wymieszaj z 2 –3 łyżkami sosu sojowego i sezamem. Odstaw na bok.
4. Zagotuj lekko osoloną wodę w rondlu Fusiontec Functional 16 cm, dodaj fasolę edamame i gotuj pod przykryciem przez 3 –4 minuty. Odlej wodę przez pokrywę rondla Fusiontec Functional.
5. Przygotuj ryż do sushi zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie dodawaj octu) w lekko osolonej wodzie w niskim garnku Fusiontec Aromatic 22 cm.
6. Przełóż gorący ryż do 4 misek i dodaj przygotowane wcześniej letnie warzywa, układając na wierzchu kimchi i grzyby enoki w półkole.
7. Na środek miski wbij surowe żółtko jaja. Dodaj łyżeczkę pasty gochujang do każdej miski i natychmiast podaj.
8. Przed jedzeniem wszystkie składniki bibimbap należy dokładnie wymieszać w misce wraz z żółtkiem i pastą z chili. Zamiast surowego żółtka można podać 4 jajka sadzone.