
Składniki:
Ratatouille:
- 2 cebule
- 1 ząbki czosnku
- 2 bakłażany
- 2 cukinie
- 1 żółta i 1 czerwona papryka
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 200 ml czerwonego wina
- 800 g krojonych pomidorów
- 3 łyżeczki kaparów
- 2 liście laurowe
- 4 gałązki rozmarynu
- 8 gałązek tymianku
- Sól, pieprz
- Cukier
Gremolata:
- 1 duży pęczek pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 100 g czarnych oliwek (bez pestek)
- 1/2 ekologicznej cytryny
Crostini:
- 8 kromek bagietki (o grubości 1,5– 2 cm)
- 8 roladek ze świeżego sera koziego
- 4 gałązek tymianku
- 4 łyżki jasnego miodu kwiatowego
Sposób przygotowania:
1. Obierz cebule i czosnek i pokrój w drobną kostkę. Umyj i oczyść bakłażany, cukinie i papryki i pokrój w kostkę.
2. Rozgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek w wysokim garnku Fusiontec Aromatic 24 cm i smaż cebulę i czosnek przez 1–2 minuty. Dodaj resztę pokrojonych warzyw i smaż na dużym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając, aż warzywa lekko się przyrumienią. Zalej czerwonym winem | i doprowadź do wrzenia. Dodaj pomidory, kapary i zioła, dopraw odrobiną soli i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1 godzinę.
3. Umyj pietruszkę, strząśnij nadmiar wody i drobno posiekaj liście i cienkie łodyżki. Obierz czosnek i pokrój w drobną kostkę. Pokrój oliwki na duże kawałki. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Wymieszaj wszystkie składniki w misce z 3 łyżkami oliwy z oliwek, odrobiną soli i pieprzu. Odstaw do połączenia się smaków.
4. Rozgrzej piekarnik. Posmaruj kromki bagietki resztą oliwy, dopraw odrobiną soli i ułóż na blasze do pieczenia M Fusiontec. Przekrój roladki z koziego sera na pół przez środek i połóż po jednej połówce na każdej kromce bagietki. Dopraw odrobiną pieprzu. Oderwij listki tymianku od łodyżek i wymieszaj z miodem. Skrop mieszanką kozi ser i zapiecz bagietki na górnym poziomie nagrzanego piekarnika.
5. Dopraw gotowe ratatouille solą, pieprzem i odrobiną cukru. Podawaj z gremolatą i crostini.