Risotto szafranowe
Risotto szafranowe
Blog kategorie

Składniki:

Risotto:

  • 0,1 g nitek szafranu
  • 250 g ryżu do risotto
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml białego wina
  • 1,2 l bulionu drobiowego
  • Sól, pieprz
  • 60 g parmezanu

Dodatkowo:

  • 8 krewetek tygrysich, gotowych do przyrządzenia (w miarę możliwości dzikich, z ogonami i pancerzami)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Aby przygotować risotto, lekko rozetrzyj nitki szafranu w palcach i namocz w 50 ml letniej wody. Obierz cebule i pokrój w drobną kostkę. Zagotuj bulion drobiowy w rondlu Fusiontec Mineral 16 cm.

2. Rozpuść 1 łyżkę masła w wysokim garnku Fusiontec Aromatic 24 cm. Zeszklij cebulę na średnim ogniu. Dodaj ryż, krótko podsmaż, a następnie zalej winem i zredukuj gotując bez przykrycia. Wlej 1–2 chochle wrzącego bulionu, tak aby ryż był tylko odrobinę przykryty. Gotuj ryż przez 15–17 minut bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając i dolewając bulionu. W międzyczasie zetrzyj parmezan na tarce o drobnych oczkach. Na 10 minut przed upływem czasu gotowania dodaj szafran i wodę z moczenia. Po wykorzystaniu całego bulionu dodaj resztę masła i połowę parmezanu, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem, a następnie odstaw risotto na 2 minuty.

3. Umyj i osusz krewetki i dopraw odrobiną soli i pieprzu. Rozgnieć czosnek razem z łupiną. Rozgrzej oliwę z oliwek z czosnkiem i rozmarynem na patelni Fusiontec 28 cm, dodaj krewetki i lekko obsmaż z obu stron przez około 3 minuty.

4. Podawaj risotto z krewetkami i resztą parmezanu

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium