Składniki:
Risotto:
- 1 cebula
- 800 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 200 g czarnego ryżu lub ryżu do risotto
- 100 ml wermutu Noilly Prat
- 4 g atramentu z mątwy
Kalmary:
- 250 g kalmarów (gotowych do przyrządzenia)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 ekologicznej cytryny
- 1/2 pęczka pietruszki
- 4 łyżek oliwy z oliwek
- Sól
- Papryka z Espelette
Sposób przygotowania:
1. Opłucz i osusz kalmary. Rozgnieć czosnek razem z łupiną. Zetrzyj drobno skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Drobno posiekaj liście pietruszki. Odstaw kalmary i przyprawy na bok.
2. Aby przygotować risotto, obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Podgrzej bulion drobiowy w rondlu Fusiontec Mineral 16 cm. Rozpuść 1 łyżkę masła w misie do gotowania Fusiontec 24 cm, a następnie dodaj i zeszklij szalotkę Dodaj ryż i lekko podsmaż, aż stanie się przezroczysty. Wlej wermut Noilly Prat i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Dodawaj bulion po jednej chochli, tak aby ryż był tylko odrobinę przykryty. Gotuj bez przykrycia i mieszaj od czasu do czasu, aby zredukować płyn. Tuż przed upływem czasu gotowania dodaj atrament z mątwy i dobrze wymieszaj. Dodaj resztę masła, wymieszaj i odstaw risotto pod przykryciem na kolejne 5 minut do połączenia się smaków.
3. Rozgrzej oliwę z oliwek i czosnek na patelni Fusiontec 24 cm. Dodawaj kalmary partiami i smaż na dużym ogniu przez około 1–2 minuty. Zdejmij z patelni i przełóż do miski. Wymieszaj z solą, papryką z Espelette, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i pietruszką.
4. Przełóż risotto na talerze i podawaj z kalmarami.