Omułki z frytkami
Omułki z frytkami
Blog kategorie

Składniki:

Omułki:

  • 2 kg omułków
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka nasion fenkułu
  • 1 fenkuł (z nacią)
  • 1 łyżki masła
  • 200 ml białego wina
  • 400 ml bulionu rybnego
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 ekologiczna cytryna

Frytki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej twardych)
  • 2 l oleju do smażenia
  • Sól morska

Sposób przygotowania:

1. Aby przygotować frytki, dokładnie umyj ziemniaki i pokrój w grube cząstki bez obierania. Dokładnie osusz pomiędzy warstwami papierowego ręcznika.

2. Umyj omułki w zimnej, stojącej wodzie. Oczyść w razie potrzeby i wyrzuć wszystkie otwarte omułki.

3. Obierz szalotki i czosnek, oczyść fenkuł oraz odetnij i odłóż natkę. Pokrój warzywa w kostkę i podsmaż na maśle na patelni do duszenia Fusiontec 28 cm na średnim ogniu. Zalej białym winem i bulionem i doprowadź do wrzenia. Pokrój pietruszkę wraz z drobnymi łodyżkami i dodaj połowę do bulionu. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Dopraw bulion sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodaj omułki i gotuj / gotuj na parze pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając lub wstrząsając patelnią do duszenia Fusiontec 28 cm.

4. Aby przygotować frytki, rozgrzej olej w wysokim garnku Fusiontec Mineral 24 cm do 120°C, wkładaj ziemniaki partiami i wstępnie smaż przez około 8 minut. Wyjmij frytki zanim się zarumienią i odsącz na papierowym ręczniku.

5. Rozgrzej olej do 175°C, wkładaj wstępnie podsmażone ziemniaki partiami i smaż do uzyskania chrupiącej, złoto-brązowej skórki. Wyjmij frytki, odsącz na papierowym ręczniku i dopraw solą morską.

6. Przełóż omułki do misek z odrobiną bulionu. Wyrzuć wszystkie nieotwarte omułki. Posyp resztą pietruszki, odrobiną natki fenkułu i skórką z cytryny. Podawaj z frytkami.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium