Pierożki gyoza z nadzieniem grzybowym
Pierożki gyoza z nadzieniem grzybowym
Blog kategorie

Składniki:

Pierożki gyoza:

  • 150 g grzybów shitake
  • 50 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 4 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 120 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju z prażonego sezamu
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 20 arkuszy ciasta na pierożki gyoza lub wonton

Sos ponzu:

  • 25 g cukru pudru
  • 40 ml soku z limonki
  • 1 łyżka soku z yuzu
  • 50 ml mirinu

Sposób przygotowania:

1. Oczyść i pokrój grzyby. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Oczyść papryczkę chili, usuń pestki i drobno posiekaj. Rozgrzej 2 łyżki oleju arachidowego na patelni, dodaj grzyby z czosnkiem i chili i podsmaż, mieszając od czasu do czasu.

2. Zmniejsz ogień, dodaj sok z limonki i 20 ml sosu sojowego i kontynuuj smażenie, aż do całkowitego odparowania płynu. Dodaj olej sezamowy i nasiona sezamu, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

3. Nałóż 1 łyżeczkę nadzienia na każdy arkusz ciasta. Zwilż brzegi ciasta odrobiną wody, złóż arkusz zamykając nadzienie w środku i mocno zlep brzegi, formując je w falbankę.

4. Rozgrzej resztę oleju arachidowego w brytfannie z wkładem ICONIC 28 cm na dużym ogniu.

5. Przełóż pierożki gyoza do garnka, zmniejsz nieco ogień i smaż pierożki, aż staną się złoto-brązowe i chrupiące. Następnie wlej do garnka 250 ml wody i natychmiast przykryj pokrywą. Gotuj pierożki gyoza na parze w zamkniętym garnku, aż do niemal całkowitego odparowania wody. Zdejmij pokrywę, zmniejsz ogień i kontynuuj smażenie pierożków gyoza, aż ponownie staną się suche i chrupiące.

6. W międzyczasie przygotuj sos ponzu. Wymieszaj sok z limonki z sokiem z yuzu aż do całkowitego połączenia. Dodaj mirin i 100 ml sosu sojowego i dokładnie wymieszaj.

7. Przekrój drugą papryczkę chili na pół, usuń nasiona i pokrój w bardzo cienkie paski. Udekoruj pierożki gyoza papryczką chili i podawaj z sosem ponzu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium