Składniki:
- 4 steki wołowe (np. rumsztyk, po ok. 150-180g każdy) lub 600-700g fileta z piersi kurczaka
- 4-6 świeżych moreli
- sól
- pieprz
- 6 łyżek oleju
- łyżka posiekanego rozmarynu
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- sałata
- 4 kawałki bagietki
- 6-8 łyżek masła z solą morską
- 150g sera pleśniowego
Przygotowanie:
- Mięso osuszyć i ogrzać do temperatury pokojowej. Morele sparzyć, schłodzić, obrać i przekroić na pół. Rozgrzać grilla.
- Osuszone mięso doprawić solą, pieprzem i posmarować 4 łyżkami oleju. Na rozgrzanym grillu położyć kawałki mięsa. Po wstępnym grillowaniu zmniejszyć temperaturę. Steki należy grillować do temperatury 65 stopni Celsjusza wewnątrz, a kurczaka do 75 stopni Celsjusza. Zdjąć mięso i odstawić na moment.
- W tym czasie umyć sałatę i pokroić bagietkę oraz posmarować ją masłem. Położyć sałatę.
- Mięso pokroić i położyć na pieczywo. Na wierzchu położyć kawałki moreli i pokruszony ser. Zamknąć górną połówką bagietki.