Organizujesz kolację dla znajomych? Zobacz co przygotować!
Kiedy zastawa już wybrana, nakrycia stołu niemal gotowe, a alkohole już się chłodzą warto zająć się przygotowaniem menu na przyjęcie. I wtedy zdajesz sobie sprawę, że… brakuje Ci pomysłu. Nic strasznego! Dzięki naszym przepisom zainspirujesz się i z pewnością przygotujesz wspaniałą kolację dla swoich bliskich.
Na początek… przystawki i przekąski!
Podobnie jak w przypadku tworzenia treści i drinkach – pasuje rozbić to trochę jako przepisy kulinarny czyli lista nieuporządkowana, dokładnie pokazane kroki i opis całego procesu. W sąsiedztwie przepisu zdjęcie. To samo dla pozostałych śródtytułów.
Jedną z bardziej klasycznych i sycących przekąsek, które podajemy na ciepło, są bataty.
Przygotowanie:
- Bataty lub ziemniaki porządnie umyć (lub obrać, jeżeli skórka nie nadaje się do wyczyszczenia),
- Pokroić w grube paski,
- Ułożyć na blasze i skropić oliwą z oliwek,
- Posypać rozmarynem, pieprzem i solą,
- Piec 20 minut w temperaturze 220oC.
W połowie czasu pieczenia przekręcamy warzywa. Podajemy je z keczupem lub sosem tzatziki na bazie jogurtu greckiego, ogórka i czosnku.
Dodatkowo na stole mogą pojawić się klasyczne koreczki. Wystarczy salami, kulki z mozzarelli i koktajlowe pomidorki. Nadziewamy je na wykałaczki i gotowe! Jeżeli chcemy, możemy zrobić do nich sos łącząc oliwę z oliwek i porwane listki świeżej bazylii. Koreczki będą idealnie komponowały się z oliwkami w oleju lub papryczkami nadziewanymi twarożkiem.
Gwóźdź programu – danie obiadowe na kolację ze znajomymi
Ciekawą propozycją dania głównego może być makaron penne z karczochami i suszonymi pomidorami.
Potrzebujemy:
- ciemny makaron typu Penne,
- łyżka oliwy extra virgin,
- 3 ząbki czosnku,
- 5 plasterków szynki parmeńskiej,
- karczochy z zalewy,
- kilka suszonych pomidorów z oleju,
- oregano,
- łyżka oleju ze słoiczka z suszonych pomidorów,
- łyżka natki pietruszki,
- tarty parmezan.
Przygotowanie:
- Gotujemy makaron al-dente,
- Na oliwie złocimy pocięte w cienkie plasterki ząbki czosnku,
- Dodajemy szynkę i oregano, smażymy jeszcze chwilkę,
- Dodajemy pokrojone karczochy, pomidorki i pietruszkę,
- Smażymy około minutę, a następnie dodajemy makaron,
- Mieszamy całość doprawiając świeżo mielonym pieprzem,
- Smażymy kilka minut i od razu podajemy, wykładając na talerze
- Posypujemy startym parmezanem.
Stworzenie tego dania trwa kilka minut i możemy, a nawet powinniśmy, wykonać je, gdy goście już przyjdą i serwować od razu po podaniu. Efekt – i smak – gwarantowany!
A co z deserem?
Deser powinien być wytchnieniem i przyjemnym dopełnieniem już satysfakcjonującego posiłku. Dlatego proponujemy coś niezwykle delikatnego, ale orzeźwiającego i pysznego - pieczone grejpfruty.
Potrzebujemy
- grejpfruty - tyle owoców ilu będziemy mieli gości,
- brązowy cukier
- płatki migdałowe – także w proporcji 1:1 oraz odrobina cynamonu.
Przygotowanie:
- Skórę grejpfruta dokładnie myjemy,
- Owoc przekrajamy w poprzek,
- Każdą połówkę posypujemy cukrem z płatkami migdałowymi i cynamonem.
- Na 5 minut wstawiamy pod nagrzany grill piekarnika, patrząc jak cukier się skarmelizuje.
Mamy nadzieję, że tak skomponowany obiad zachwyci gości lub przynajmniej zainspiruje do stworzenia własnego menu!