Kolacja dla znajomych
Kolacja dla znajomych
Blog kategorie

Organizujesz kolację dla znajomych? Zobacz co przygotować!

Kiedy zastawa już wybrana, nakrycia stołu niemal gotowe, a alkohole już się chłodzą warto zająć się przygotowaniem menu na przyjęcie. I wtedy zdajesz sobie sprawę, że… brakuje Ci pomysłu. Nic strasznego! Dzięki naszym przepisom zainspirujesz się i z pewnością przygotujesz wspaniałą kolację dla swoich bliskich.

Na początek… przystawki i przekąski!

Podobnie jak w przypadku tworzenia treści i drinkach – pasuje rozbić to trochę jako przepisy kulinarny czyli lista nieuporządkowana, dokładnie pokazane kroki i opis całego procesu. W sąsiedztwie przepisu zdjęcie. To samo dla pozostałych śródtytułów.

Jedną z bardziej klasycznych i sycących przekąsek, które podajemy na ciepło, są bataty.

Przygotowanie:

  1. Bataty lub ziemniaki porządnie umyć (lub obrać, jeżeli skórka nie nadaje się do wyczyszczenia),
  2. Pokroić w grube paski,
  3. Ułożyć na blasze i skropić oliwą z oliwek,
  4. Posypać rozmarynem, pieprzem i solą,
  5. Piec 20 minut w temperaturze 220oC.

W połowie czasu pieczenia przekręcamy warzywa. Podajemy je z keczupem lub sosem tzatziki na bazie jogurtu greckiego, ogórka i czosnku.

Dodatkowo na stole mogą pojawić się klasyczne koreczki. Wystarczy salami, kulki z mozzarelli i koktajlowe pomidorki. Nadziewamy je na wykałaczki i gotowe! Jeżeli chcemy, możemy zrobić do nich sos łącząc oliwę z oliwek i porwane listki świeżej bazylii. Koreczki będą idealnie komponowały się z oliwkami w oleju lub papryczkami nadziewanymi twarożkiem.

Gwóźdź programu – danie obiadowe na kolację ze znajomymi

Ciekawą propozycją dania głównego może być makaron penne z karczochami i suszonymi pomidorami.

Potrzebujemy:

- ciemny makaron typu Penne,

- łyżka oliwy extra virgin,

- 3 ząbki czosnku,

- 5 plasterków szynki parmeńskiej,

- karczochy z zalewy, 

- kilka suszonych pomidorów z oleju,

- oregano,

- łyżka oleju ze słoiczka z suszonych pomidorów,

- łyżka natki pietruszki,

- tarty parmezan.

Przygotowanie:

  1. Gotujemy makaron al-dente,
  2. Na oliwie złocimy pocięte w cienkie plasterki ząbki czosnku,
  3. Dodajemy szynkę i oregano, smażymy jeszcze chwilkę,
  4. Dodajemy pokrojone karczochy, pomidorki i pietruszkę,
  5. Smażymy około minutę, a następnie dodajemy makaron,
  6. Mieszamy całość doprawiając świeżo mielonym pieprzem,
  7. Smażymy kilka minut i od razu podajemy, wykładając na talerze
  8. Posypujemy startym parmezanem.

 

Stworzenie tego dania trwa kilka minut i możemy, a nawet powinniśmy, wykonać je, gdy goście już przyjdą i serwować od razu po podaniu. Efekt – i smak – gwarantowany!

A co z deserem?

Deser powinien być wytchnieniem i przyjemnym dopełnieniem już satysfakcjonującego posiłku. Dlatego proponujemy coś niezwykle delikatnego, ale orzeźwiającego i pysznego - pieczone grejpfruty.

Potrzebujemy

- grejpfruty - tyle owoców ilu będziemy mieli gości,

- brązowy cukier

- płatki migdałowe – także w proporcji 1:1 oraz odrobina cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Skórę grejpfruta dokładnie myjemy,
  2. Owoc przekrajamy w poprzek,
  3. Każdą połówkę posypujemy cukrem z płatkami migdałowymi i cynamonem.
  4. Na 5 minut wstawiamy pod nagrzany grill piekarnika, patrząc jak cukier się skarmelizuje.

Mamy nadzieję, że tak skomponowany obiad zachwyci gości lub przynajmniej zainspiruje do stworzenia własnego menu!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium