Jak przyspieszyć gotowanie?
Jak przyspieszyć gotowanie?
Blog kategorie

Czy da się szybciej? Jak przyspieszyć gotowanie – wstęp do szybkiego gotowania

Żyjąc w ciągłym biegu ciężko sobie pozwolić na przystanek przy kuchni. Jest to prawdopodobnie najczęściej podawany argument przez tych, którzy unikają przygotowywania sobie posiłków w domu. Zdajemy się na łaskę fast-foodów lub jedzenia „na mieście”, które choć bywa smaczne nie zawsze jest zdrowe. Nie mówiąc o niepotrzebnym obciążaniu domowego budżetu. Ale czy gotowanie faktycznie musi zabierać dużo czasu?

Najważniejsze w szybkim gotowaniu jest planowanie

Podstawowa zasada przy gotowaniu na cały tydzień? Nie trać czasu. Skoro w napiętym terminarzu znalazła się chwila, by przygotować posiłek warto wycisnąć z niej wszystko, co się da. Będzie to możliwe, jeżeli podejdziemy do sprawy… taktycznie.

Pierwsze co możemy zrobić to… przygotować więcej. Skoro już gotujemy np. ryż, to warto ugotować dwie porcje. Jedną – w formie wytrawnej, możemy zjeść na obiad. Reszta może posłużyć jako baza do pożywnego śniadania. Wystarczy dodać starte jabłko, odrobinę cukru i cynamonu.

Warzywa również możemy przygotować wcześniej – skoro wszystko mamy już rozstawione. Kroimy więcej, dzielimy i zamrażamy. Część, oczywiście, możemy użyć od razu. Pozostałe staną się idealną bazą do zupy czy sosu, kiedy tylko przyjdzie nam ochota. Podobnie z owocami – zamrożone idealnie pasują do porannego smoothie lub koktajlu na bazie jogurtu.

Ważne są częścią planowania są również zapasy. Warto kupić wcześniej produkty, których nie przygotujemy sami np. pomidory i koncentraty pomidorowe oraz puszki: tuńczyka, kukurydzy, fasoli, cieciorki. Szybkie połączenie prostych składników, które już mamy w domu załatwi nam kwestię posiłków na dwa, a nawet trzy dni.

Jeden garnek – wiele możliwości

Kolejną ważną cechą przyspieszającą proces gotowania jest zaufanie prostocie. Wieloskładnikowe i skomplikowane dania z pewnością zachwycą Twoich gości na przyjęciu, ale przygotowując posiłek do pracy zależy nam przecież na czasie. Stąd warto pozostać przy daniach jednogarnkowych. Jeśli mamy w domu sos pomidorowy, przygotowane wcześniej warzywa oraz ryż lub kaszę to właściwie obiad jest gotowy. Wystarczy połączyć składniki, podgrzać i doprawić do smaku.

Jeżeli mamy oczywiście jeżeli mamy możliwość skorzystania z wielofunkcyjnego robota kuchennego, to zadanie jest jeszcze łatwiejsze. Wystarczy znaleźć odpowiedni przepis i zdać się na instrukcje, a obiad „sam się robi”. Często – dosłownie.

Nakłaniamy jednak, by zakasać rękawy, naostrzyć swój niezawodny zestaw noży i spróbować własnych sił. Danie przygotowane własnymi rękoma smakuje najlepiej!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium