Podgląd koszyka
Złóż zamówienie suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
Ekskluzywne serwowanie napojów
Ekskluzywne serwowanie napojów
Blog kategorie

Co warto wiedzieć o ekskluzywnym serwowaniu napojów.

Sukces udanego przyjęcia tkwi w szczegółach. Kiedy już zebraliśmy zastawę, wypełniliśmy barek alkoholami i naczyniami oraz zaserwowaliśmy wspaniały obiad, warto przejść do napojów. Alkohole podajemy w kieliszkach, napoje bezalkoholowe w szklankach, a herbaty i kawy w filiżankach. Proste, prawda? Co do zasady – tak. Niestety problem polega na ilości rodzajów naczyń.

W czym podawać alkohole?

Najbardziej oczywiste będą kieliszki do wina, zazwyczaj na długiej nóżce i o czaszy szerokiej u dołu, zwężającej się ku górze. Z kolei kieliszki do szampana są zazwyczaj wysokie i smukłe, by zapobiec wietrzeniu cennego trunku. Ich mniejszymi kuzynami są kolejno – koniakówki i kieliszki do likierów. Z tą różnicą, że kieliszek do koniaku ma znacznie krótszą nóżkę niż ten do wina. Służy ona głównie do odstawienia naczynia, gdyż pijąc trzymamy koniakówkę w dłoni za czarę. Ciepło ciała ogrzewa trunek, uwalniając wszystkie aromaty trunku. Do tego mamy jeszcze klasyczne kieliszki do wódki, które można znaleźć we wszystkich kształtach i rozmiarach, kieliszki do winiaku o przypominające rozkwitający tulipan oraz kieliszki do wody o największej, najszerszej czaszy ze wszystkich kieliszków na rynku.

Jak podawać alkohole?

Chociaż dobór odpowiedniego szkła do alkoholu to sztuka sama w sobie, na wyborze naczyń kolacja się nie kończy. Warto je jeszcze napełnić. I, jak zwykle, nie wszystkie alkohole nalewamy jednakowo. Generalną zasadą jest napełnianie naczyń prawą ręką, z prawej strony gościa, gdyż tam powinien stać kieliszek. Nalewając alkohol nie opieramy butelki o krawędź naczynia.

Wino białe nalewamy do 2/3 kieliszka, natomiast czerwone nieco mniej hojnie, bo jedynie do połowy. Wina musujące podajemy, nalewając alkohol utrzymując butelkę ok. 10 cm ponad krawędzią kieliszka. Trunek nalewamy dwuetapowo – najpierw odrobinę, odczekując kilka sekund aż spienienie ustanie, a następnie uzupełniamy naczynie. W przypadku, gdy korzystamy z kieliszków o wysokiej, ale wąskiej czaszy alkohol nalewamy do 2/3 wysokości, a kieliszki niższe, o pękatej czaszy uzupełniamy jedynie do połowy.

Znacznie prostsza jest kwestia destylatów. Koniakówkę napełniamy jedynie odrobinę, około 1/5 objętości kieliszka. Pozwoli to na szybkie ogrzanie się trunku i uwolnienie wszystkich aromatów. Kieliszki do wódki nalewamy niemal do pełna, celując w 4/5 objętości.

Jak podajemy napoje bezalkoholowe?

Tutaj nie ma tak dużego wyboru jak w wypadku alkoholi, a nadrzędna zasada jest tylko jedna – na eleganckim stole nie powinny pojawić się ani butelki, ani kartony z sokami. I chociaż jest to bardzo popularny widok podczas tradycyjnych spotkań, to przy oficjalnych uroczystych spotkań nie możemy sobie na to pozwolić, gdyż nawet szklane butelki nie pasują do pięknej zastawy i eleganckiego nakrycia. Wybawieniem z impasu będą karafki lub – mniej oficjalnie – dzbanki, do których przelewamy napoje przed podaniem na stół. Napoje mogą też stać na oddzielnym stoliku, nieco na uboczu. Jeśli jednak z jakiegoś powodu musimy podać napoje w butelkach lub puszkach, to przed podaniem przy gościu napełniamy mu szklankę, a jeżeli w naczyniu zostało jeszcze trochę płynu, to butelkę stawiamy obok szklanki.

Szklanki. Kubki. Filiżanki – jak podawać napoje gorące

Napoje gorące prawie zawsze podajemy w filiżankach, ale nigdy w kubkach. Wybierając zastawę pamiętajmy, że eleganckie naczynia do podawania kawy lub herbaty powinny być proste i raczej z białej, niż barwionej porcelany. Jeśli chcemy, by na porcelanie znalazł się jakiś wzór, powinniśmy wybierać raczej proste, klasyczne akcenty niż coś ekstrawaganckiego. Espresso podajemy w małych filiżankach, cappuccino w większych i szerszych, choć wciąż niskich. W takim naczyniu możemy także podać herbatę. Jedyny przypadek, gdy możemy – i powinniśmy – użyć wysokiej szklanki to taki, gdy gość prosi o latte lub macchiato. Jednak należy pamiętać, by pod żadnym pozorem nie korzystać z kubków – są niedopuszczalne na eleganckim przyjęciu. Kiedy już opanujemy wszystkie podstawy – nasze przyjęcia zostaną w pamięci gości na długo!

 

Co warto wiedzieć o ekskluzywnym serwowaniu napojów.

Sukces udanego przyjęcia tkwi w szczegółach. Kiedy już zebraliśmy zastawę, wypełniliśmy barek alkoholami i naczyniami oraz zaserwowaliśmy wspaniały obiad, warto przejść do napojów. Alkohole podajemy w kieliszkach, napoje bezalkoholowe w szklankach, a herbaty i kawy w filiżankach. Proste, prawda? Co do zasady – tak. Niestety problem polega na ilości rodzajów naczyń.

W czym podawać alkohole?

Najbardziej oczywiste będą kieliszki do wina, zazwyczaj na długiej nóżce i o czaszy szerokiej u dołu, zwężającej się ku górze. Z kolei kieliszki do szampana są zazwyczaj wysokie i smukłe, by zapobiec wietrzeniu cennego trunku. Ich mniejszymi kuzynami są kolejno – koniakówki i kieliszki do likierów. Z tą różnicą, że kieliszek do koniaku ma znacznie krótszą nóżkę niż ten do wina. Służy ona głównie do odstawienia naczynia, gdyż pijąc trzymamy koniakówkę w dłoni za czarę. Ciepło ciała ogrzewa trunek, uwalniając wszystkie aromaty trunku. Do tego mamy jeszcze klasyczne kieliszki do wódki, które można znaleźć we wszystkich kształtach i rozmiarach, kieliszki do winiaku o przypominające rozkwitający tulipan oraz kieliszki do wody o największej, najszerszej czaszy ze wszystkich kieliszków na rynku.

Jak podawać alkohole?

Chociaż dobór odpowiedniego szkła do alkoholu to sztuka sama w sobie, na wyborze naczyń kolacja się nie kończy. Warto je jeszcze napełnić. I, jak zwykle, nie wszystkie alkohole nalewamy jednakowo. Generalną zasadą jest napełnianie naczyń prawą ręką, z prawej strony gościa, gdyż tam powinien stać kieliszek. Nalewając alkohol nie opieramy butelki o krawędź naczynia.

Wino białe nalewamy do 2/3 kieliszka, natomiast czerwone nieco mniej hojnie, bo jedynie do połowy. Wina musujące podajemy, nalewając alkohol utrzymując butelkę ok. 10 cm ponad krawędzią kieliszka. Trunek nalewamy dwuetapowo – najpierw odrobinę, odczekując kilka sekund aż spienienie ustanie, a następnie uzupełniamy naczynie. W przypadku, gdy korzystamy z kieliszków o wysokiej, ale wąskiej czaszy alkohol nalewamy do 2/3 wysokości, a kieliszki niższe, o pękatej czaszy uzupełniamy jedynie do połowy.

Znacznie prostsza jest kwestia destylatów. Koniakówkę napełniamy jedynie odrobinę, około 1/5 objętości kieliszka. Pozwoli to na szybkie ogrzanie się trunku i uwolnienie wszystkich aromatów. Kieliszki do wódki nalewamy niemal do pełna, celując w 4/5 objętości.

Jak podajemy napoje bezalkoholowe?

Tutaj nie ma tak dużego wyboru jak w wypadku alkoholi, a nadrzędna zasada jest tylko jedna – na eleganckim stole nie powinny pojawić się ani butelki, ani kartony z sokami. I chociaż jest to bardzo popularny widok podczas tradycyjnych spotkań, to przy oficjalnych uroczystych spotkań nie możemy sobie na to pozwolić, gdyż nawet szklane butelki nie pasują do pięknej zastawy i eleganckiego nakrycia. Wybawieniem z impasu będą karafki lub – mniej oficjalnie – dzbanki, do których przelewamy napoje przed podaniem na stół. Napoje mogą też stać na oddzielnym stoliku, nieco na uboczu. Jeśli jednak z jakiegoś powodu musimy podać napoje w butelkach lub puszkach, to przed podaniem przy gościu napełniamy mu szklankę, a jeżeli w naczyniu zostało jeszcze trochę płynu, to butelkę stawiamy obok szklanki.

Szklanki. Kubki. Filiżanki – jak podawać napoje gorące

Napoje gorące prawie zawsze podajemy w filiżankach, ale nigdy w kubkach. Wybierając zastawę pamiętajmy, że eleganckie naczynia do podawania kawy lub herbaty powinny być proste i raczej z białej, niż barwionej porcelany. Jeśli chcemy, by na porcelanie znalazł się jakiś wzór, powinniśmy wybierać raczej proste, klasyczne akcenty niż coś ekstrawaganckiego. Espresso podajemy w małych filiżankach, cappuccino w większych i szerszych, choć wciąż niskich. W takim naczyniu możemy także podać herbatę. Jedyny przypadek, gdy możemy – i powinniśmy – użyć wysokiej szklanki to taki, gdy gość prosi o latte lub macchiato. Jednak należy pamiętać, by pod żadnym pozorem nie korzystać z kubków – są niedopuszczalne na eleganckim przyjęciu. Kiedy już opanujemy wszystkie podstawy – nasze przyjęcia zostaną w pamięci gości na długo!

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium